GASTRONOMIE / Recepty

Kuřecí plátky v rajčatové omáčce s bylinkami Mečebara
 
Autor / zdroj foto: Envato Elements

Lehké, voňavé a během chvilky hotové jídlo plné slunce a středomořských chutí. Směs Mečebara dodá pokrmu svěží vůni rajčat, česneku a bazalky – ideální pro rychlý oběd i večeři.

Ingredience (na 2–3 porce)

2 kuřecí prsa
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
5–6 středních čerstvých rajčat (asi 450–500 g)
2 lžičky směsi koření Mečebara
1/2 lžičky soli
čerstvě mletý černý pepř
hrst čerstvé bazalky nebo petržele
1 lžička cukru (pro zjemnění rajčat)
volitelně: pár kapek citronové šťávy nebo lžíce smetany pro zjemnění

Postup přípravy

Kuřecí prsa očistěte, lehce osolte a opepřete. Na pánvi rozpalte olivový olej a maso zprudka opečte z obou stran dozlatova. Poté ho dejte stranou.

Na téže pánvi orestujte nadrobno nakrájenou cibuli do sklovita, přidejte nasekaný česnek a krátce nechte provonět.

Přisypte směs koření Mečebara, krátce promíchejte, aby se rozvonělo.

Přidejte rajčata nakrájená na kostičky, ideálně spařená horkou vodou a oloupaná slupka, trochu osolte, přidejte cukr a případně kapku citronové šťávy. Pokud jsou rajčata méně zralá nebo málo šťavnatá, přidejte 1–2 lžíce vody nebo rajčatového pyré pro lepší konzistenci. Nechte omáčku lehce probublávat 10–15 minut, aby zhoustla.

Nakonec vraťte do pánve kuřecí plátky, přiklopte poklicí a vše ještě 5–7 minut společně provařte, aby se chutě propojily.

Podávejte s rýží, těstovinami nebo čerstvým pečivem.

Tipy & variace

Pro výraznější chuť můžete přidat pár oliv nebo kapar.

Směs Mečebara se výborně hodí i do zeleninových omáček nebo na zapečené těstoviny se sýrem.

Pokud chcete vegetariánskou verzi, nahraďte kuře cuketou nebo lilkem a přidejte trochu mozzarelly.

Autor / zdroj: -cra-

Partneři

Aguglia
Aktivní dítě
Maminčino koření
IP Polná
WWW design
trendhim.cz
Vitakraft
Koyo Bearings Česká republika s.r.o.